(X=Y) Art & Design Magazine

Wegkijken of omarmen?

Natuurlijk trappen we hier in de val van de commercie als we het belachelijke karakter van dit product aan de kaak willen stellen. De selfie bottle. Ja, het is een echte uitvinding. Je zou dit filosofisch kunnen benaderen: willen we verwijzen naar een object terwijl we het eigenlijk verafschuwen en kunnen we naar iets verwijzen zonder het object de waarde te geven die het eigenlijk wil krijgen? Moeten we in deze richting kijken als we weten dat we veranderen in een zoutpilaar? (Of in dit geval één van suiker).

Nee, de belachelijkheid van de commercie moet af en toe een podium krijgen. Anders komen ze met álles weg en is het maar de vraag waar het dan heen gaat met de wereld. Dan krijgen we nog meer navelstarende jeugd (een van de belangrijkste en grootste doelgroepen van het hedendaagse bedrijfsleven) die bijvoorbeeld toe gaan staan dat iedereen verplicht een camera om zijn nek draagt – als de wereld die Dave Eggers in zijn boek De Cirkel beschrijft – of dat je geen zorgverzekering af kunt sluiten zonder een noodzakelijke App die je complete gezondheid monitort en deze data overlegt met de betreffende maatschappij. In zo’n wereld willen wij niet leven. Big Brother begint namelijk de pubertijd te bereiken en die willen we niet volwassen zien worden.

Omdat de consument tegenwoordig alles bepaalt zijn dit zelfs geen absurde ideeën meer. Er zijn al mensen die serieus erover aan het nadenken zijn namelijk. Net als dat straks ieder een klompje Big Data gaat worden – en waarschijnlijk grotendeels al is! – waardoor elk persoon een nummertje wordt.
Om deze redenen hebben we besloten niet mee te gaan in enige vorm van reclame voor dit merk en hebben de kenmerken weggeshopt, maar logischerwijs kent iedereen het natuurlijk. Ze zijn een grootmacht.

0 Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*