(X=Y) Art & Design Magazine

Verwijdering buste om slavernijdebat

In het Mauritshuis in Den Haag is een borstbeeld van Johan Maurits vorig jaar uit de ontvangsthal verwijderd. Als reden heeft het museum aangegeven dat de groeiende maatschappelijke discussie over het slavernijverleden van Nederland een rol heeft gespeeld bij de verplaatsing naar het depot.

Premier Rutte gaf als reactie op dit nieuws dat er een ‘beeldenstorm’ aan de gang is, waarna hij door de directeur van het Mauritshuis Emilie Gordenker teruggeroepen werd omdat het beeld zou zijn vervangen door een ander, meer authentiek beeld.

De discussie over een evenwichtiger beeld van het slavernijverleden van Nederland, en ook de invloed van Maurits in het geheel, is al langer gaande. Imara Limon, Anoushka NZume (auteur van het boek ‘Hallo witte mensen’) en kamerlid voor GroenLinks Zihni Özdil hadden al eerder kritiek op de schaduwkanten van onze geschiedenis in het Mauritshuis. Zij pleitte toen voor de aanpassing van de museumteksten, zodat er een eerlijker beeld zou ontstaan over de vroegere gouverneur.

Het museum zegt al aanpassingen te hebben gedaan in de teksten bij de kunst en in de audiotour, maar geeft aan dat ondanks dat er in het verleden van Maurits wel betrokkenheid bij slavenhandel aanwezig was, hij geen actieve rol bij uitbuiting heeft gespeeld. Ze willen op deze manier het verkeerde beeld bijstellen dat nu van Maurits is ontstaan.

Foto: Wikimedia