(X=Y) Art & Design Magazine

Prijs voor experimentele literatuur

Er is een prijs voor experimentele literatuur bijgekomen in Nederland: de Sybren Poletprijs. De prijs is vernoemd naar de dichter, schrijver en essayist Sybren Polet die in 2015 is overleden. Het prijzengeld wordt betaald uit de nalatenschap van Polet en bedraagt vijfendertigduizend euro. Elke drie jaar zal de prijs toegekend worden en het is bedoeld als oeuvreprijs.

De kandidaten kunnen niet zich niet zelf aanmelden voor deelname, wat bij de andere oeuvreprijzen als de Constantijn Huygensprijs en de P.C. Hooftprijs ook het geval is. Een vijfkoppige jury zal een winnaar kiezen en het belangrijkste criterium is dat de Nederlandstalige schrijver, dichter, essayist of toneelschrijver in de geest of de traditie van Polets werk schrijft.

Sybren Polet (1924-2015) schreef naast romans ook poëzie, toneelstukken en kinderboeken. In zijn romans kwam het personage Lokien Perdok meerdere malen terug. Om die reden is er in 2011 een literaire prijs opgericht in de traditie van dat karakter: de Lokienprijs. Ook deze prijs is gericht op onconventioneel en vernieuwend werk van Nederlandse schrijvers.

In 2003 heeft Polet zelf de Constantijn Huygensprijs voor zijn oeuvre gekregen. Hij is tot late leeftijd doorgegaan met schrijven. Een jaar voor zijn dood bracht hij zijn laatste werk uit: de dichtbundel ‘Het aaaahh & ooohh van de verbonaut’. Mogelijk verschijnt er nog postuum werk van zijn hand.

Photo: Wikimedia