(X=Y) Art & Design Magazine

Nasan Tur – ‘Berlin says …’, 2013

Voor deze kunstenaar is zijn maatschappijkritische blik waarschijnlijk zijn grootste drijfveer. In zijn kunst maakt hij daarbij gebruik van veel uitingsvormen en materialen: teksten uit media, foto’s, gevonden leuzen, sculpturen, et cetera. Tur maakt gebruik van meerdere technieken, zowel van tegenwoordige tijd als antiek. De kritiek op ons denken en doen komt in veel van zijn werk terug.

Is het niet kritiek op het bankwezen of kapitalisme dan wel hoe de media omgaat met bepaalde nieuwsitems. Bij één werk fotoshopt hij bijvoorbeeld, uit de mooie zeelandschappen waarin vluchtelingenbootjes zijn gefotografeerd, de bootjes weg waardoor alleen de schoonheid van de plek getoond wordt. Door het ‘lelijke’ weg te halen wordt het daarmee een beladen sfeer – hij zoekt het ongemakkelijke regelmatig op.

Nasan Tur heeft leuzen die hij in Berlijn op muren heeft gevonden in dit videowerk – Berlin says … – vervormd naar een kakofonie van kleur: één grote schreeuw van het Berlijnse volk.
Dit werk is een kritiek op onderbuik gevoelens, maar geeft ook weer waar de mensen in Berlijn mee bezig zijn. Graffiti is een goede manier om na te gaan wat er speelt bij de bevolking, het is een klankbord voor gevoelens. Zeg, – heel banaal – Karl houdt van Isabel en hij wil deze gevoelens uiten, dan is graffiti een manier om dit vast te leggen. Maar ook als diezelfde Karl een aversie heeft tegenover buitenlanders die bij hem in de wijk zijn komen wonen, dan kan hij een verwijzing maken naar het naziverleden om die gevoelens van afkeer en angst een kapstok te geven. Juist omdat het zo makkelijk en snel kan, is het een goed middel.
Tegenwoordig wordt natuurlijk veel van dit soort uitingen ook op de sociale media gedaan, want daar is het misschien nog wel makkelijker om je frustraties te botvieren (hier heeft Tur trouwens ook een werk over gemaakt). Dat is op het moment misschien zelfs wel makkelijker dan graffiti, omdat je niet eerst naar een winkel hoeft te gaan om een spuitbus te kopen.

Kijk ook op zijn site voor meer werk.

www.nasantur.com