(X=Y) Art & Design Magazine

Museum Gent beschuldigd van tonen nepkunst

Het Museum voor Schone Kunsten in Gent wordt er van verdacht kunst te tonen die mogelijk niet echt is. Een groep specialisten en kunsthandelaars heeft in een open brief in het nieuwsblad De Standaard het museum er van beschuldigd dat een aantal werken van Russisch avant-garde kunstenaars die ze momenteel exposeren mogelijk vals zijn.

Het zou gaan om 26 stukken van Kazimir Malevich, Wassily Kandinsky, Vladimir Tatlin, Lazar el Lissitzky, Alexei Jawlensky, Natalia Goncharova, Mikhail Larionov en nog andere kunstenaars uit die stroming. Het museum heeft de werken voor een langdurige leenperiode gekregen van de Dieleghem Foundation waar de kunsthandelaar Igor Toporkovski aan het hoofd staat. De aanklacht is dat de kunst niet eerder vertoond is in andere musea, ze nog nooit vernoemd zijn in respectabele kunstbladen en dat er geen koopcontracten zijn die herleidbaar zijn. De groep specialisten roept het museum op de werken te verwijderen omdat de bezoekers op deze manier misleid worden.

Als reactie geeft het museum aan dat er uitgebreid gepraat is met de stichting waar ze de werken in bruikleen van hebben gekregen en dat Toporkovski claimt dat hij de herkomst van elk stuk kan aantonen met het nodige bewijsmateriaal.