(X=Y) Art & Design Magazine

Max Dovey – ‘Breath (BRH)’

We hebben het werk van Max Dovey (GB) vorig jaar op Art Rotterdam gezien en vonden het toen al intrigerend. Hij toonde daar de installatie ‘Hipster bar’, waar de portier een beeld-herkenningsprogramma is die mensen wel of niet toelaat op basis van uiterlijke kenmerken en alleen personen toelaat die er hipster genoeg uit zien. Een interessante kritiek op technologie en sociologische tendensen.

Zijn laatste werk heet ‘Breath (BRH)’, waarbij hij de ademhaling van een persoon gebruikt om digitale munten mee te mijnen. Bij een interview op we-make-money-not-art.com geeft hij aan dat het werk geïnspireerd is op een kort verhaal van zijn hand. In dit verhaal beschrijft hij een wereld waar gezondheid en financiën in een bio-economie zijn geïntegreerd om mensen langer, gezonder en meer voordelige levens te laten leiden. ‘Sporten wordt financieel nuttig en gezonde levensstijlen creëren een gezonde economie.’ Hij beschrijft een wereld met een stijging in bio-economische hardware waarbij elk levend wezen een economische agent wordt, een hybride homo economicus.

Bij zijn werk haalt hij met een microcomputer energie uit elke uitademing van een persoon en gebruikt die om een percentage van een crypto-munt te mijnen. Erg lucratief is het niet, want het gaat om getallen die in de duizenden achter de komma zitten, maar hij wil hiermee het hijgerige weergeven wat bij de huidige data-mijners aanwezig is om rijkdom te vergaren met digitale munten; het is een kritiek op de financiële bubbels die de crypto-geld markten creëren.

‘Breath (BRH)’ wordt tot 25 januari 2018 getoond bij MoneyLab in Somerset House in Londen.

bron: we-make-money-not-art.com
foto credits: Max Dovey