(X=Y) Art & Design Magazine

Irina Birger: TOTEMS

In deze serie van Irina Birger wordt de vluchtigheid van de hedendaagse technologie weergegeven in de aansluitingen van opladers en kabels die nu op de markt zijn. Zoals iedereen weet heeft elke kabel een andere uitgang en is er niet een hetzelfde. De enige overeenstemming die ze hebben is dat ze data- of energie overdragen. In manshoge houtskooltekeningen laat Birger met haar werk zien hoe vergankelijk de technologie eigenlijk is.

Kabels van 10 jaar geleden zijn vaak al niet meer te gebruiken, vaak omdat de apparaten niet meer gemaakt worden of dat ze in het design slimmer of kleiner zijn geworden. Als je over 30 jaar naar deze serie kijkt zal je de kabels misschien nog wel herkennen, maar eerder in nostalgie. Waarschijnlijk zal rond die tijd, net als de floppy disk tegenwoordig, niemand meer weten waar ze voor gebruikt werden of bij welk apparaat het hoorde.
Birger maakt hiermee tijdsdocumenten die tonen welke stappen wij hebben ondernomen in onze technologische vooruitgang. Er zal in de toekomst naar gekeken worden zoals naar de foto’s van industriële gebouwen die de Becher’s midden 20e eeuw maakten of foto’s van de eerste vliegtuigen en locomotieven; tijdsdocumenten van belangrijke historische waarde.

De kunstenares legt uit op haar website dat ze op deze manier de kabels transformeert naar totems, naar spirituele entiteiten en objecten van aanbidding, heilig voor sommige gemeenschappen. Net als dat totems als magische gereedschappen worden gebruikt door de grens tussen de fysieke en de metafysische wereld aaneen te sluiten, creëren kabels links die anders niet te maken waren.

Wij zien de waarde van deze kunst en geven deze kunstenaar daarom een plek in de spotlight. Bekijk ook haar website, ze heeft namelijk een interessant body of work.