(X=Y) Art & Design Magazine

Expo: Houellebecq in Palais de Tokyo

In Palais de Tokyo in Parijs is een tentoonstelling te zien van de schrijver Michel Houellebecq. Een expositie over hem? Ik hoor u al denken. Nee, door hem. Deze kunstenaar houdt dus het niet alleen bij het schrijven van romans – u kent hem waarschijnlijk van zijn immens populaire romans ‘Elementaire deeltjes’, ‘De kaart en het gebied’ en zijn laatste boek ‘Onderworpen’ die in Frankrijk een enorme kluit met stof op deed waaien.

In dat boek beschrijft hij namelijk een Frankrijk waar een moslimpartij de verkiezingen wint, waardoor er vervolgens sharia wetten worden ingevoerd. Het is geen schrijver die wegloopt voor de controverse, absoluut niet, nee.
Al eerder heeft hij ook gelonkt met de beeldende kunst, bijvoorbeeld met zijn novelle ‘Lanzarote’ waar hij een fotoboek bij publiceerde van zelf gemaakte foto’s op het eiland. En ook als filmmaker en performance artiest is hij aan de slag geweest. Een echte huomo universale, inderdaad.

De show in Palais de Tokyo volgt een scenario waar zijn obsessies naar voren komen, door middel van geluid, fotografie, installaties en film toont hij, in samenwerking met andere kunstenaars (Robert Combas, Raphaël Sohier, Renaud Marchand en Maurice Renoma), een blik in de wereld van een creatieveling pur sang die hij is.
Van 23 juni tot en met 11 september 2016 in Palais de Tokyo.

www.palaisdetokyo.com