(X=Y) Art & Design Magazine

‘Hoe verlaat je Facebook?’

Het schandaal waar Facebook momenteel mee te maken heeft, was voor de Britse kunstenaar Jeremy Deller een reden om een kritisch pamflet te maken tegen het Boek der gezichten. Hij printte op een roze poster hoe je stap voor stap Facebook kunt verwijderen en liet ze vervolgens door vrijwilligers uitdelen op Kings Cross en bij het hoofdkantoor van Facebook in Londen.

Jeremy Deller is een winnaar van de Turner Prize. In een e-mail aan het kunstblog Hyperallergic schreef hij boos te zijn over het privacyschandaal waar Facebook momenteel in verwikkeld is. Het bedrijf is in een slecht daglicht gekomen doordat Cambridge Analytica data van 50 miljoen mensen stiekem heeft binnengehaald voor het gebruik van gerichte reclame, waarbij ook de presidentiële campagne van Trump.

Deller had de tekst al gemaakt voordat dit aan het daglicht kwam. Eerder dit jaar had hij de tekst gebruik voor een T-shirt dat hij had ontworpen voor Kettle’s Yard. Toen hem gevraagd werd of men deze poster als kunst kon beschouwen, zei hij ‘Waarschijnlijk niet.’

Bron: Hyperallergic
Foto: Rapid Response Unit