(X=Y) Art & Design Magazine

Expo: Jeroen Robert Kramer

In Huis Marseille in Amsterdam is momenteel een interessante tentoonstelling te zien van fotograaf Jeroen Robert Kramer. Hij heeft een multimediale expositie gepresenteerd waarin hij fotografie, een documentaire, foto-installaties, geluidskunst, proza en archiefbeelden uit de jaren ’70 van Libanon gebruikt om zijn verhaal te vertellen. Het programma Het Uur van de Wolf heeft Kramer gevolgd bij het tot stand komen van deze serie Une Femme.

(De Wereld volgens Monsieur Khiar, hier te zien). Het heeft geresulteerd in een aangrijpende film; een film waar de hoofdpersoon van Kramers serie, monsieur Khiar, eigenlijk nooit in beeld komt en alleen door middel van objecten, plaatsen en verhalen beschreven wordt. Dit alles in het decor van Libanon en de geschiedenis van Libanon die door Khiar in flashbacks verteld wordt.

Op dezelfde manier is de tentoonstelling eigenlijk ook ingericht. Het verhaal van Khiar dat in de documentaire wordt verteld, wordt bij de expositie verder uitgebreid. Je komt, door middel van zijn complete huisraad, foto’s van zijn woning en plekken waar hij regelmatig komt, te weten wie deze persoon is. Het meest sterke aan de serie is waarschijnlijk wel dat het onderwerp niet in beeld komt. Kramer laat alleen zien wat er rondom het onderwerp afspeelt. De geschiedenis die Khiar gedetailleerd uitlegt is terug te vinden in de archieffoto’s van Libanon, ‘Het Parijs van het Midden Oosten in de jaren 70’ zoals Khiar het noemt.

Kramer weet een poêtisch en aangrijpend verhaal te vertellen over een persoon die een liefde heeft voor katten, niet persé een fijne gesprekspartner is, zelfs een tikkeltje arrogant en onaangenaam om bij te zijn, maar diep van binnen een eenzame man, die heel lang geleden de liefde van zijn leven is verloren en daar nog steeds verbolgen over is. Daarbij verlangt hij stiekem ook naar het Libanon uit zijn verleden, toen alles nog mooi en goed was.

Te zien tot en met 5 juni 2016

www.huismarseille.nl