(X=Y) Art & Design Magazine

Documentaire over Haruki Murakami

Haruki Murakami werd in 1949 geboren in Kyoto. Na zijn eerste baan, als verkoper in een platenzaak, runde hij jarenlang een jazzclub. In 1979 debuteerde hij als schrijver, waarna hij dertien romans, tientallen korte verhalen en een klein aantal essaybundels schreef. Zijn werk wordt in meer dan veertig landen vertaald. In 1987 beleefde Murakami zijn definitieve doorbraak met zijn inmiddels wereldberoemd geworden roman ‘Norwegian Wood’. Wereldwijd werden van dit boek miljoenen exemplaren verkocht, in 2010 verscheen de verfilming.

Na het succes van Norwegian Wood woonde Murakami vanaf 1991 vier jaar met zijn vrouw in de Verenigde Staten, waar hij in Princeton (New Jersey) lesgaf en er zowel Ten zuiden van de grens (1992) als De opwindvogelkronieken (1995) schreef.

Na de Hanshin-aardbeving in Kobe en de saringasaanval in de metro van Tokyo in 1995 keerde Murakami terug naar Japan, waar hij de slachtoffers van de gasaanval en de leden van de religieuze sekte Aum Shinrikyō interviewde. Hij schreef vervolgens twee non-fictieboeken, die later in het Engels zijn gebundeld als Underground (2000). In de daaropvolgende jaren schreef Murakami Spoetnikliefde (1999), Na de aardbeving (2000) en Kafka op het strand (2002). Meer recente boeken zijn Blinde wilg, slapende vrouw (2006), After Dark (2004) en zijn memoir Waarover ik praat als ik over hardlopen praat (2007). In 2009 en 2010 verscheen de trilogie 1q84, die velen als zijn magnum opus zien.

Murakami heeft diverse internationale prijzen gewonnen, waaronder de Franz-Kafka-Literaturpreis en de Jeruzalem Prize. Ook ontving hij eredoctoraten aan Université de Liège en Princeton University.

Murakami treedt weinig in de publiciteit. ‘In Japan zijn drie miljoen exemplaren van 1q84 verkocht. Maar ik kan nog steeds over straat of in de bus of metro. Niemand herkent me. Ik verschijn nooit op tv, geef hooguit twee interviews per jaar. Ik wil niet beroemd zijn. Ik wil iets schrijven in het donker, underneath this world. Als ik schrijf, zie ik personen, vreemde dingen, in het donker. Misschien dingen die andere mensen niet zien. That’s my gift, vertelde hij in een interview in de Volkskrant.

Februari van dit jaar is zijn nieuwe roman Killing Commendatore uitgekomen, waarvan de Nederlandse vertaling waarschijnlijk november 2017 zal verschijnen.

(bron: murakami.nl)