(X=Y) Art & Design Magazine

Boijmans Van Beuningen koopt vierkante auto

Museum Boijmans Van Beuningen heeft ‘De Vierkante Auto’ van John Körmeling aankocht voor hun collectie. Dit werk maakt momenteel onderdeel uit van de tentoonstelling ‘Kunst van formaat – De collectie XL vanaf de jaren vijftig’ die nu te zien is.

Körmeling had in 1992 al het eerste idee om een zeer eenvoudige versie te maken van een traditionele auto, hij maakte dan ook verschillende variaties op dit idee. Het ontwerp dat is aangekocht door het museum was speciaal vervaardigd voor het Nederlandse paviljoen op de wereldtentoonstelling in Shanghai in 2010. Het fungeerde daar als onderdeel van het pand, waarmee hij misschien ongemerkt een vooruitstrevend idee heeft ontwikkeld voor huizen en vervoer, en de samensmelting van beide in de toekomst.

Körmeling is al eerder met aparte ideeën gekomen, zo is het draaiende huis op een rotonde in Tilburg ook van zijn hand.

De tentoonstelling laat zo’n zestig van de allergrootste werken uit collectie van Boijmans Van Beuningen zien die vanwege hun afmetingen bijna nooit op zaal vertoond worden. Daarbij is het werk van Körmeling niet de enige auto die er is te zien: Atelier van Lieshout toont zijn ‘Mercedes met 57mm kanon’ en ook is ‘The Car’ van de Popart kunstenaar Marisol te bekijken.

De tentoonstelling loopt nog tot en met 29 april 2018.

Beeld: Peter Cox