(X=Y) Art & Design Magazine

Biografie: Michaël Borremans

Michaël Borremans (1963, Geraardsbergen BE) was oorspronkelijk opgeleid als fotograaf, maar is zich later gaan focussen op het tekenen en schilderen. Als inspiratiebron maakt hij gebruik van oude foto’s van personen en landschappen. Met veel oog voor detail en perfecte uitvoering creëert hij hiermee een vervreemdend karakter. Hij rekent de Spaanse hofschilder Diego Velázquez tot zijn grote voorbeeld.

Zijn schilderijen grijpen schilderstechnisch ergens gedeeltelijk terug naar de periode in de schilder-/kunstgeschiedenis van de 18de eeuw. In een periode die net voor de opkomst van de fotografie een grote invloed had, zoals in de Academische kunst, maar ook in het zeer persoonlijke werk van Édouard Manet en Degas.
Werk van Borremans bevindt zich in de collecties van onder meer het SMAK te Gent, The Museum of Contemporary Art te Los Angeles, het San Francisco Museum of Modern Art te San Francisco, het Museum of Fine Arts te Boston, het Museum of Modern Art te New York en het Art Institute of Chicago. Hij wordt gerepresenteerd door de galeries Zeno X galerie en David Zwirner.

(Bronnen: wikipedia, zeno-x.com, davidzwirner.com)

Bekijk ook de documentaire A Knife In The Eye die over Borremans gemaakt is: