(X=Y) Art & Design Magazine

Beat Generation bij Nieuwe Vide

In de tentoonstellingsruimte Nieuwe Vide in Haarlem begint vanaf aankomende zaterdag een nieuwe expositie genaamd: ‘Does KittyKat know there’s a pigeon on the clothes closet?’ Het is een project over de Beat Generatie, oftewel; de underground van de jaren vijftig en zestig van de 20e eeuw. Schrijvers en dichters die tot de Beat Generatie worden gerekend zijn bijvoorbeeld Jack Kerouac, Allen Ginsberg, Neal Cassady en William S. Burroughs.

Zij waren niet direct politiek, maar streefden eerder naar een soort persoonlijke ervaring en een intensivering van die ervaring. Ze worden daarmee ook wel beschouwd als voorlopers van de revolutionaire generatie van de Sixties. Maar; wat voor invloed heeft het gedachtegoed van de Beat Generatie op het werk van een jonge generatie kunstenaars?

De opening van ‘Does KittyKat know there’s a pigeon on the clothes closet?’ vindt plaats op zaterdag 28 januari, om 17u. The Irrational Library, de band van Haarlemse dichter/schrijver Joshua Baumgarten, komt optreden. Net als The Avonden.

Extra programma

Voor dit project werken ze samen met The Irrational Library. Joshua Baumgarten is gevraagd om op zondag 19 februari en 26 zondag februari een speciale dag te organiseren.

Op 19 februari vindt een ‘Typewriting game and Reading’ plaats, met medewerking van Baumgarten, Marc van der Holst, Joubert Pignon en Gerjon Gijsbers. Aanvangstijd, en invulling van het programma op de andere dag volgen snel.
Dit wordt aangekondigd op hun website.

Op zondag 5 maart 2017 zal in Nieuwe Vide een lezing plaatsvinden van Dr. Joanna Freer. In haar lezing kijkt ze vanuit een politieke hoek naar Kerouac’s werk en plaatst ze dat werk in de context van de rebellie van een jonge generatie. Op zondag 5 maart zullen ze ook Nieuwe Vide’s Journal of Humanity no. 5 presenteren, dat gaat over de Beat generatie.

28 januari t/m 5 maart 2017

Minckelersweg 6
2031 EM Haarlem

www.nieuwevide.nl